Foto: William Vest-Lillesøe

Baobabtræet

Sidst ændret
14.01.2022

Baobabtræet er et af verdens ældste træer. Det bliver kaldt livets træ og er godt for både dyr og mennesker.

Baobabtræet kan bruges til meget

  • Bladene bruges til at koge sovs
  • Frugterne er fulde af C-vitaminer og kalk
  • Barken bliver brugt i naturmedicin
  • I de hule stammer kan man søge ly eller skjul


Foto: William Vest-Lillesøe

Langt ude på den burkinske savanne findes der et helt specielt træ. Træet har en tyk stamme og korte buttede grene. Bladene er formede som en hånd med fem fingre.

I begyndelsen af regntiden får træet store hvide blomster. Blomsterne bestøves af flagermus og forvandler sig til store, aflange frugter. Frugterne kaldes abebrød, men det er både mennesker og aber, som spiser dem. Abebrødene er tørre og syrlige. De er fyldt med C-vitaminer og kalk.

En af de særlige ting ved træet er, at det suger store mængder vand til sig i regntiden. Træet gemmer vandet inde i sin stamme til tørtiden. Derfor går elefanter på jagt efter vand under barken, når søer og vandløb tørrer ud.

1.000 år gammelt

Mange kalder baobabtræet for livets træ. Træet lever nemlig utrolig længe. Det vokser så langsomt, at det tager 1.000 år, før det når sin fulde størrelse. Med tiden bliver stammen hul indeni. I Sydafrika findes verdens ældste baobabtræ, som er over 6.000 år.

Fordi træet lever så længe, kan man sige, at det forbinder fortid og nutid. Derfor tror mange, at man gennem træet kan komme i kontakt med sine forfædre.