Forhistorisk tid

Sidst ændret
02.07.2020

Der har boet mennesker langs Nilen i mindst 7000 år. Nogle gange finder vi ting i jorden, som de har lavet. Det kan for eksempel være potteskår af ler og værktøjer af metal.

Dengang havde man ikke opfundet bogstaver. Folk kunne ikke skrive ting ned. Derfor ved vi ikke så meget om, hvordan de levede. Tiden inden man havde bogstaver kalder man for forhistorisk tid. Det ændrede sig for 5000 år siden, hvor egypterne begyndte at skrive med hieroglyffer. Dem kan vi tyde i dag. Derfor kender vi mere til deres historie.


Nubiske pyramider i Sudan. De stammer fra kongeriget Kush og er ca. 2500 år gamle. Foto: Scott D. Haddow

De nubiske riger

Du kender sikkert det gamle Egypten med farao og pyramiderne. Men det er ikke sikkert, du har hørt om Nubien, som var deres naboer mod syd. Nubien var det område, hvor landet Sudan ligger i dag. I Nubien byggede de også pyramider. De kan stadig ses i Sudan, selvom de er mange tusind år gamle. De fleste har mistet toppen. Det er, fordi folk har ødelagt dem, så de kunne plyndre pyramiderne for gravskatte.

Igennem tiden lå der forskellige riger i Nubien. Det første rige, vi kender navnet på, hed Kush. Det var et folk med mange guder ligesom i det gamle Egypten. Senere kom der kristne til landet. Atter senere kom der muslimer til.

De mange folk slog sig ned i Nubien, fordi jorden ved Nilen var frugtbar. Her kunne de dyrke hirse og sorghum langs bredderne, så det blev nemmere at skaffe mad. De mange folk har sat deres aftryk på området. Der findes stadig hundredevis af forskellige sprog i Sudan og Sydsudan.

Dine forfædre boede i Afrika

Oprindeligt stammer alle mennesker faktisk fra Afrika. De første mennesker boede formentlig i Østafrika tæt på Sydsudan.

Senere har vi spredt os over hele verden. Men det er længe siden. Det var ikke din tip-oldemor, som vandrede ud af Afrika for første gang. Det var heller ikke din tiptiptip-oldefar. Du skulle nok sige ”tip” mindst 4.000 gange – så længe siden er det.