Smag på Kenya
I Kenya er der forskellige traditionelle retter hos de forskellige folk og i de forskellige områder. Men nogle retter laver man i hele landet. Alle steder laver man ugali. Næsten alle drikker også te. Og alle kan lide slik eller søde sager. Enten laver man det selv eller køber det på markedet. Og nogle steder på landet plukker børnene frugter, som de kan spise på vej hjem fra skole.
Ingredienser og afgrøder
De fleste spiser den mad, som de kan dyrke i jorden. Mange dyrker korn og grønt, som for eksempel majs, hvede, kål, ris og kartofler. Majs bruger man især til retten ugali. Det spiser man i det meste af Kenya. Men på grund af tørken har det været svært at dyrke. Derfor er mange ved at lære at dyrke andre sorter af majs, som kan tåle længere perioder uden vand.
Der bliver også dyrket mange frugter i Kenya, som bliver solgt til andre lande. Også til Danmark. Det er især mango, avocadoer og ananas. Måske er mange af de frugter, som du kan finde i dit supermarked, fra Kenya. Men Kenya er allermest kendt for at dyrke meget kaffe og te. Det bliver solgt til mange lande. Næste gang du er i supermarkedet, kan du prøve at finde kaffe fra Kenya.
Det er ikke alle i Kenya, der spiser tre måltider hver dag. Sådan er det for nogle af børnene i LæseRaketten. Nogle dage får de kun den frokost, der er på skolen. Og langt fra alle har råd til at spise kød hver dag. Det spiser man ved særlige fester. Gloria fra LæseRaketten glæder sig til jul, når hendes far kommer hjem til deres landsby. Så slagter han en hel ged, og alle naboerne spiser med.
Opskrifterne, som du kan lave her, er uden kød. Men hvis I skal holde en festlig middag, så kan I tilberede kød til eller komme det i retterne.
Her kan du finde opskrifter på mad, som man spiser i Kenya. Følg opskrifterne og lær at lave sukuma wiki, ugali, chapati, achari og tre slags te.
Se med når børnene fra LæseRaketten laver mad.