Det Døde Hav
Foto: William Vest-Lillesøe

Jordanfloden og Det Døde Hav

Sidst ændret
02.07.2020


Jordanfloden - Foto: Jean Houser

Jordan har fået sit navn fra Jordanfloden. For mange år siden hed landet Transjordan. Det betyder på den anden side af Jordanfloden.

Jordan er et af de tørreste lande i verden. Vandstanden i Jordanfloden bliver lavere og lavere, fordi det sjældent regner, og varmen får vandet til at fordampe. Der er også mange mennesker, der bruger vandet til deres dyr og til at vande deres marker. Manglen på vand er et stort problem i Jordan.

Det Døde Hav

Jordanfloden munder ud i Det Døde Hav. Det er Jordans laveste punkt. Det Døde Hav er et inddæmmet hav. Det betyder, at vandet ikke løber ud nogen steder.

Fordi det er meget varmt i Jordan, fordamper vandet. Saltet i havet fordamper ikke. Derfor er vandet meget salt. Det er 10 gange så salt som almindeligt havvand. På grund af fordampningen bliver Det Døde Hav hvert år en smule mindre.

Dyr og planter kan ikke leve i vand med så meget salt. Derfor er det kun nogle særlige mikro-organismer, der lever i Det Døde Hav. Det Døde Hav er så salt, at man flyder ovenpå, hvis man prøver at svømme.