Klimazoner

Sidst ændret
02.07.2020

En klimazone er et område, hvor vejret er på en bestemt måde.
 

Jorden er inddelt i fire klimazoner: Polar, tempereret, subtropisk og tropisk klima. I Danmark har vi tempereret klima. Guatemala dækker tre klimazoner: Tropisk klima, subtropisk klima og tempereret klima. 

 

Tropiske zoner

Fakta om jordens tropiske bælte

Jordens tropiske bælte ligger omkring ækvator. Her er der året rundt en høj temperatur. Hvis det regner mindst 2.000 mm på et år, kan der vokse tropisk regnskov. Mange forestiller sig, at den tropiske regnskov er et ekstremt varmt sted. Men det er den høje fugtighed og manglen på vind, der får det til at føles varmt.

I virkeligheden er det ofte meget varmere uden for regnskovsområderne. Temperaturen i en regnskov kommer sjældent over 28°C på skovbunden. I en ørken kan temperaturen dog nemt komme op over 40ºC.


 

I tropiske zoner er der varmt. Temperaturen er over 15°C i gennemsnit året rundt. Der falder over 1.500 mm. regn om året. Det betyder luftfugtigheden er høj. De fleste tropiske områder har regntider, hvor der falder meget regn på kort tid. Regnskove findes typisk i tropiske zoner.

Subtropiske zoner

I subtropiske zoner er det meget tørt. Temperaturen ligger i den varmeste måned på over 20°C i gennemsnit, og i den koldeste måned på over 5°C. I subtropiske zoner er der stor forskel på temperaturen om natten og om dagen. Ørkener og stepper ligger ofte i subtropiske klimazoner.

Tempererede zoner

I tempererede zoner ligger temperaturen i den varmeste måned på over 10°C i gennemsnit. Den koldeste måned ligger på under -3°C. Højlandsområder, stepper, nåle- og løvskove findes ofte i tempererede zoner.

Polarzoner

I polarzoner er det koldt året rundt. I den varmeste måned ligger temperaturen i gennemsnit under 10°C. Arktis og Antarktis er de mest kendte polarområder. Polarzoner findes også i bjergområder.