Folk og sprog i Burkina Faso

Sidst ændret
02.07.2020

Der lever mange forskellige folk i Burkina Faso. Der tales mere end 60 sprog.

Det officielle sprog i Burkina Faso er fransk. I skolerne undervises der også på fransk. Alligevel er der mange, som ikke taler fransk.

Der findes i alt ca. 60 sprog. Nogle af de 60 sprog minder om hinanden. Andre er vidt forskellige.  Det mest talte sprog er mossi-folkets sprog mooré. De fleste i Burkina Faso taler mooré.

Mossi-folket

Mossi-folket er det største folk i Burkina Faso. De udgør over halvdelen af befolkningen. Mange mossier er animister. De tror på ånder i naturen og på, at deres forfædre påvirker deres liv. Masker spiller en vigtig rolle for mossi-folket. De bruger maskerne til at styre naturens kræfter. Legenden om prinsesse Yennenga forklarer, hvordan Mossi-rigerne blev til.
 

Fulani-folket

Fulanierne har gennem mange århundreder levet som nomader. De lever i hele Vestafrika og er muslimer. De har medvirket til islams udbredelse i Vestafrika. Fulanifolket er det næststørste folk i Burkina Faso. De udgør 8 % af befolkningen. De fleste fulanier i Burkina Faso bor i den nordlige del af landet, hvor de lever med deres kvæg.

 

Lobi-folket

Lobi-folket bor i den sydlige del af Burkina Faso. De fleste lever af landbrug. Lobi-folket er animister. De laver feticher, der forbinder dem til deres forfædre.