Fatoumata og markerne
Fatoumata på 13 år bor i en landsby på landet i Burkina Faso. Hele landsbyen lever af landbrug. Her kan du se, hvilke afgrøder de dyrker. Fatoumata arbejder mange timer i markerne med at så, luge og høste.
Majs
Majs dyrkes mange steder i verden – også i Burkina Faso. Planterne bliver meget høje. Majskolberne vokser på stænglerne. Kolberne kan koges eller grilles og spises hele. I Burkina Faso bliver majsen ofte tørret og stampet til majsmel.
Foto: William Vest-Lillesøe
Hirse
Hirse er en græsart. Der findes flere hundrede arter. Den dyrkes i tørre områder, fordi den er let at dyrke, vokser hurtigt og kan klare sig med meget lidt vand. Hirsefrø er små og gule. I Burkina bliver frøene stampet til mel og brugt til måltidet tô – en slags hirsegrød.
Foto: Lotte Ærsøe
Durra
Durra kaldes også for Sorghum. Den kan ligne majs. Frugten er runde nødder, der kan være hvide, gule eller røde. Frugterne høstes og bruges til mad. Planten kan tåle meget tørke. Bladene ruller sig sammen, og planten går i dvale, når der ikke er vand. Sorghum kan bruges til at brygge øl.
Foto: Wikipedia Commons
Peanuts
Peanuts kaldes også for jordnødder på dansk. Planten er lille. Den får blomster, der sidder tæt på jorden. Blomsterne vokser i en bue og graver sig ned i jorden. Her dannes en frøskal med to frø i hver. Peanuts kan spises rå, saltede eller ristede. I Burkina bruges de til peanutsauce, som spises til tô, ris eller kød.
Foto: William Vest-Lillesøe
Bomuld
Fatoumatas landsby dyrker også bomuld, som de sælger. De andre afgrøder spiser de selv. På billedet her er bomuldsplanten nogle måneder gammel. Blomsterne er først hvide, så gule, lyserøde og til sidst røde. Derefter udvikler de sig til frøkapsler. Se hele plantens udvikling her.
Foto: Dorthe Nielsen