Træer kan helbrede

Sidst ændret
01.12.2023
Indholds elementer
Tekst afsnit

I Ghana er det almindeligt at bruge naturmedicin. Her kan du læse om tre forskellige træer, som bruges til medicin. Forskellige dele af træerne bliver også brugt til mad og drikke.

Billede
Image
Baobab træ
Billede kredit
Foto: Dorthe Nielsen
Titel
Baobab-træet
Tekst afsnit

Baobab-træet vokser meget langsomt. Og det kan blive virkelig gammelt. Det tager 1.000 år før det er helt udvokset. Det har en tyk stamme og korte grene. I begyndelsen af regntiden får træet store hvide blomster. Blomsterne bestøves af flagermus og bliver til store, aflange frugter. De kaldes abebrød, men det er både mennesker og dyr, som spiser dem. Abebrødene er tørre og syrlige. De er fyldt med C-vitaminer og kalk. I regntiden suger træet store mængder vand til sig. Træet gemmer vandet inde i sin stamme til tørtiden.
Baobab-træet bliver ofte kaldt for ’livets træ’ – og der findes mange forskellige historier i Afrika, hvor træet har en vigtig rolle.
 

Baobabtræet kan bruges til:

  • Bladene bruges til at koge sovs
  • Frugterne er fulde af C-vitaminer og kalk
  • Barken bliver brugt i naturmedicin
  • Dyr kan søge efter vand under barken, når der er tørke
Billede
Image
Neem træet
Billede kredit
Foto: Wikimedia Commons
Titel
Neem-træet
Tekst afsnit

Neem-træet vokser både i Afrika og Indien. Træet tilhører mahogni-familien. Det vokser hurtigt og klarer sig godt i tørketiden.Træet kan blive meget gammelt – 150 til 200 år. Det kan blive op til 12 meter højt. De aflange blade kan blive 50 cm lange. Når træet blomstrer, dufter blomsterne som honning.
Alle dele af træet kan bruges - både rødder, bark, blade og frugter Nogle gange blandes udtræk fra neem-træet med andre planter for eksempel citrongræs, mango, guava og moringa.

Neem-træet kan bruges til:

  • Bark, rødder og blade bruges til medicin – det kan for eksempel bruges mod malaria, eksem, lus og parasitter fra urent vand
  • Blade og frugter bruges til madlavning
  • Frøene kan bruges som sprøjtemiddel (uden gift) mod skadedyr i landbruget. Frøene lægges først i vand. Det kan være med til at sikre en god høst.
Billede
Image
Moringa træ
Billede kredit
Foto: Hans Hillevaert Wikimedia
Titel
Moringa-træet
Tekst afsnit

Moringa-træet vokser hurtigt. På et rigtig godt sted kan det voksne tre meter på et år. Det er hårdført og kan tåle meget tørke. Nogle steder bliver moringa-træet kaldt for ’mirakel-træet.’ Nogen mener, at træet kunne være med til at bekæmpe sult og sygdom, hvis det blev mere udbredt.
Det er faktisk hele træet, der kan bruges på en eller anden måde. Både blade, frugter (behannødder), stængler, bark, rødder og frø indeholder mange næringsstoffer.

Moringa kan bruges til:

  • Bladene kan tørres og bruges i te
  • Blade, frø og bark bruges som medicin – det kan for eksempel bruges mod malaria og parasitter fra urent vand
  • Blade, frugter og stængler kan bruges i mad – og som foder til dyr