Foto: Flickr / CC Anthony LL

Fakta om væverfuglen

  • Levested: Asien, Afrika og Latinamerika
  • Type: Fugl
  • Føde: Insekter og kerner
  • Størrelse: 13-26 cm
  • Vægt: 28 gram
  • Antal: 1,5 milliard i verden
  • Sjove fakta: Hannen bruger sin rede til at imponere hunnerne  

 

 

Mange forskellige arter

Der findes 100 forskellige arter af væverfugle i verden. De ser forskellige ud. I Colombia er hunnerne brune, mens hannerne er gule med brune vingespidser. De lever af plantefrø – mens andre væverfugle lever af insekter.

Det alle væverfugle har til fælles, er deres særlige reder. Væverfuglen har sit navn fra dem – de er nemlig gode til at væve. Rederne ligner små, runde huse, som hænger ned fra træerne. De laves for at ungerne kan bo i dem, men de er også smukke skulpturer, som skal imponere hunnerne.

De avancerede reder

Væverfuglehannen er ekspert i at binde knuder. Reden skal være stabil for at kunne bære en hel familie. Den skal være fuldstændigt vandtæt og kunne modstå kraftig storm uden at falde ned. Ved at bruge både sit næb og sine kløer kan den arbejde effektivt. Selvom fuglen er lille tager det kun 1-2 dage at bygge en rede. Den væves af græs, blade, rødder og kviste. 

Redens indgang er et hul i bunden. Det er for at der ikke kommer vand ind, når de regner. Hannen lægger to pinde henover hullet. Så kan æggene ikke falde ud.

Hannens mange familier

En han har mange familier – i hvert fald hvis han er god til at bygge reder. I april måned går ynglesæsonen i gang. Hannerne har travlt med at væve. Men de gør det kun for at tiltrække hunnerne. De skal nemlig ikke selv bo i reden. 

Hunnen flyver omkring mellem rederne. Når hun får øje på en, der er flot, undersøger hun den grundigt. Det er vigtigt at finde den bedste rede. Hun kigger alle knuder efter og tjekker om den er stabil. Hvis reden lever op til hendes krav, parrer hun sig med hannen. 

Hun udruger og passer ungerne alene. Hannen fortsætter med at bygge nye reder og yngle med nye hunner. Han kan bygge op til 50 reder i en ynglesæson.

Hør væverfuglens sang og se de specielle reder

Film: Andreas Beck og Heidi Brehm