Når der er krig og konflikter i et land, er der også flygtninge. Mange sydsudanere er flygtet gennem de sidste mange år. Nogle af dem er kommet til Europa – men størstedelen bor i nabolandene Uganda, Kenya og Etiopien. De fleste børn, der er på flugt, er sammen med deres familie.

Flygtninge i deres eget land


Drenge kører madsække i en flygtningelejr ved Juba    Foto: William Vest Lillesøe

I Sydsudan blev borgerkrigen også til en kamp mellem forskellige etniske grupper. Konflikten var især mellem de to største etniske grupper dinka og nuer. Den gruppe, som var i mindretal i et område, blev forfulgt af den anden gruppe.

For at beskytte folk har FN oprettet flygtningelejre, som bliver bevogtet af soldater. Der findes flygtningelejre flere steder, fx tæt på Juba i den sydlige del af landet og ved Malakal mod nord.

Brødrene Simon og Samuel bor i flygtningelejren i Juba. Du kan høre mere om deres historie og hverdag i LæseRaketten og her på hjemmesiden. Flygtningelejrene er der stadigvæk. Det er endnu ikke sikkert at opløse dem og lade folk rejse hjem.

Nogle flygtninge bor hos en familie


Rhoda og hendes storesøster ved huset i Lologo            Foto: William Vest Lillesøe

Nogle af de mennesker, som måtte flygte fra krigen, bor ikke i flygtningelejre. De bor hos en anden familie, som kaldes "host family" (værtsfamilie).

Et eksempel er historien om Rhoda. Hendes familie var heldig at have en onkel i Juba, som kunne hjælpe dem.

Rhodas onkel bor i Lologo, som ligger lidt uden for Juba. Her tilhører de lokale folk nogle af de mindre etniske grupper. De har accepteret, at der også bor dinka- og nuer-folk sammen med dem. Selvom Rhoda og hendes familie måtte flygte, da deres landsby blev angrebet, så bor de i et hus og kan frit bevæge sig omkring i lokalområdet.


Hegn omkring flygtningelejren ved Juba       Foto: William Vest Lillesøe

Hvad kommer flygtninge tilbage til?

De fleste flygtninge håber på at komme tilbage til deres tidligere hjem. Men det er ikke altid muligt.

Nogle steder er huse brændt ned eller overtaget af andre familier. Og det samme gælder for jorden – den kan også være taget i brug af andre.

Derfor kan det være svært at skabe en mere stabil fred efter så mange års borgerkrig.