Husdyr i Ghana

Sidst ændret
20.01.2023
Indholds elementer
Billede
Image
Foto: Dorthe Nielsen
Billede kredit
Foto: Dorthe Nielsen
Tekst afsnit

I Nordghana lever de fleste mennesker på landet. De lever af at dyrke jorden. Og så har de deres husdyr. I en landsby går høns, perlehøns og ænder rundt mellem husene. Men mange familier har også geder og køer. Det er også dyr, der går frit rundt om dagen. Men de bliver hentet hjem om aftenen. Folk i landsbyen passer ofte dyrene sammen. Når der er tørke, må dyrene gå længere for at finde føde. I historien om Bilengban i LæseRaketten hører vi, at dyrene bliver jaget væk fra markerne, så de ikke spiser afgrøderne.

Gederne bruges som malkedyr. Mælken kan man drikke eller lave ost af. Kød og skind kan også bruges. Geder spiser blade, buske, bark og tørre urter. Geder kan også klatre i træer for at få fat i de øverste blade. De behøver ikke så meget mad og drikke. 

Køerne giver mælk, kød og skind. De fleste afrikanske køer har horn. Mange af dem har også en bule ved nakken, som indeholder vand. Køerne er vant til at gå langt. Og de kan klare sig med mindre mad og drikke end køer i Danmark. I Ghana bruges køer nogle gange som trækdyr, når større marker skal pløjes.

Æsler møder man på landet. De ligner små heste. De har store ører og en lille hale. Æsler kan klare sig uden vand i flere dage. De spiser græs, urter og små buske. Æsler er gode til at arbejde i varmen. De bruges til transport af mennesker og varer.

Billede
Image
Fulani-hyrder. Foto: Hans Bach
Billede kredit
Fulani-hyrder ved Happys landsby. Foto: Hans Bach
Titel
Nomader og deres dyr i Nordghana 
Tekst afsnit

Fulani-folket lever i hele det store område i Afrika, der hedder Sahel. Der er flest af dem i Vestafrika. Der er også fulanier i Ghana. Fulani-folket har altid levet som nomader. De vandrer sammen med deres dyr. De leder efter steder, hvor dyrene kan finde mad og vand. De har ofte både køer, geder, æsler og i nogle lande også dromedarer. Dyrene er trækdyr og giver mælk. Kød og skind kan også bruges. Men dyrene er også nomadernes formue – deres opsparing. Hvis man har brug for penge, kan man sælge et dyr. Og hvis man har tjent penge, køber man flere dyr. I dag har nogle fulanier huse, som de bor i en del af året. I historien om Happy i LæseRaketten hører vi om en gruppe børn fra fulani-folket. De kommer forbi landsbyen med deres dyr.

Klik på billederne for at se dem i stor størrelse.