Majs, ris og bønner

Sidst ændret
24.04.2018

Mad er en vigtig del af de fleste kulturer. Når du smager på mad fra Nicaragua, lærer du meget om nicaraguanernes kultur.

Nicaraguanerne spiser mange af de samme ting, som vi gør i Danmark. Men du finder også ud af, at de spiser mange ting, som slet ikke findes i Danmark.

Der er også mange ting, som vi godt kender fra Danmark, men som de bruger på helt andre måder, end vi gør, når vi laver mad herhjemme.

Majs

Noget af det, de bruger allermest i det nicaraguanske køkken er majs. De bruger majs på mange andre måder, end som de små gule dåsemajs, vi bruger i salaten herhjemme i Danmark.

De bruger dem både i forskellige madretter, i desserter og i drikke. Og så bruger de dem i mel – majsmel – som de bruger til at lave tortillas med.

Tortillas er en slags madpandekager.

Yucca

En meget typisk ingrediens i nicaraguansk madlavning er en særlig rodfrugt, der hedder yucca. Nogle kalder den også kassava eller maniok.

Yucca minder meget om kartofler, og man kan spise den kogt, bagt eller stegt – nærmest som pommes frites. Man kan også bruge yucca til at lave mel af, og så kan man lave kager og brød med det.

Ris og bønner

Nicaraguanerne spiser også rigtig mange ris og bønner. Ris og bønner er nemlig rigtig billige, og mange mennesker i Nicaragua er meget fattige.

Derfor spiser de fleste nicaraguanere ris og bønner hver eneste dag. Når de blander ris og bønner, kalde de det gallo pinto. Find opskrift på gallo pinto.

Brune og røde bønner

I Danmark kender du måske de grønne aflange bønner, du kan dyrke i haven. Den slags bønner, de spiser i Nicaragua, er brune og røde. Bønner er rigtig sunde. Hvis man for eksempel ikke har råd til kød, kan man spise bønner.

Når bonden høster bønner, samler han en buket, og stiller den med bunden i vejret. De næste 3-4 dage skal planten tørre. Nu må det ikke regne, for så rådner bønnerne.

Når bønnebælgene er tørret, sprækker de let. Så tager bonden et stort stykke plastic og lægger planterne på det.

Han tager en pind og slår hårdt på planterne. Så springer bælgene og vupti! Der ligger en masse fine bønner. De skal bare koges, så er de klar til aftensmaden.