Afrikansk skovelefant - trin 2
Måske kender du den store afrikanske savanneelefant. I hvert fald fra fjernsynet. Den lever på de afrikanske savanner og er det største landlevende dyr, der findes i verden. Men hvad med den afrikanske skovelefant? Kender du også den?
Hvad er den afrikanske skovelefant for én?
Skovelefanten lever i Vest- og Centralafrika, blandt andet i Liberia. Man skal dog være rigtig heldig for at støde på en skovelefant. De lever nemlig ikke på savannen, men inde i den tætte og fugtige regnskov. Her bruger de næsten hele dagen på at spise. Ja, elefanten bruger faktisk 16 af døgnets 24 timer på at gumle sig igennem blade, bark, frugter, grene og planter. Men der er ikke noget at sige til, at elefanten bruger så meget af sin dag på at spise. Skovelefanten spiser over 100 kg. føde om dagen! Men skovelefanten har også brug for masser af mad - den kan nemlig veje op til 4,5 ton!
En ’ny’ elefantart
Man har længe troet, at der fandtes to elefantarter i verden: den afrikanske savanneelefant og den asiatiske elefant. Man troede, at skovelefanten var en underart af savannelefanten fordi den vejer halvt så lidt og er lavere end ssavannelefanten. Men nu viser det sig faktisk, at skovelefanten er en art helt for sig selv. Ja, faktisk er der større forskel på savanneelefanter og skovelefanter, end der er på løver og tigre! Så næste gang du hører nogen sige, at der findes to elefantarter i verden, kan du jo lige fortælle dem, at der altså er tre.
Smarte ører
På trods af, at en elefant har kæmpestore ører, hører den faktisk ikke særligt godt. Men hvad bruger elefanten så sine store ører til? Den bruger dem blandt andet som køleanlæg! Når en elefant får det varmt, blafrer den med ørerne. På den måde bliver blodet i ørerne afkølet, og når blodet så løber tilbage til resten af kroppen, køler det kroppen. Smart ik’?
Der er ingen skovelefanter i Danmarks zoologiske haver - Foto: Thomas Breuer
En skovelefants ører er meget mindre end en savanneelefants. Man mener, at det er fordi, at savanneelefanten har mere brug for nedkøling end skovelefanten. I regnskoven kan skovelefanten let finde skygge, mens det er meget sværere for elefanten, der lever på savannen.
Elefanten er et truet dyr
Der er desværre så få elefanter tilbage i verden, at elefanten betragtes som et truet dyr. I 1980 levede der omkring 20.000 skovelefanter i Liberia. I dag er der kun omkring 1000 skovelefanter tilbage i landet. Mange af verdens elefanter har mistet livet for, at mennesker kunne bruge elefanternes stødtænder til at lave blandt andet smykker, figurer og klavertangenter.
Det kan være svært at forstå, at elfenben er så populært, når man nu slår elefanter ihjel for at få fat i det. Heldigvis må man ikke længere dræbe elefanter for deres stødtænder. I mange lande er det også forbudt at sælge eller købe ting, der er lavet af elfenben. Men desværre er der folk, der alligevel dræber elefanterne og sælger stødtænderne ulovligt.
En anden stor trussel for elefanterne er skovrydning. Når skoven bliver fældet, går det ud over elefanternes levested.
Kun en tredjedel af alle Afrikas vilde elefanter er skovelefanter. Faktisk er det en rigtig god nyhed, at skovelefanten er en selvstændig art. Adskillelse mellem savanneelefanten og skovelefanten vil højst sandsynligt føre til bedre beskyttelse af begge arter, for så er der færre tilbage af dem på papiret.
Ingen skovelefanter i Danmark
Der lever ingen skovelefanter i de danske zoologiske haver. Faktisk er størstedelen af de elefanter vi har herhjemme asiatiske elefanter. Det eneste sted i Danmark, man kan se den store afrikanske savanneelefant, er i Aalborg Zoo.