Katolicisme og protestantisme

I Nicaragua er der religionsfrihed. Det er der også i Danmark, og det betyder, at man selv må bestemme, hvad man vil tro på.
De fleste mennesker i Nicaragua er kristne. Der er to grupper af kristne, nemlig katolikker og protestanter.
I Nicaragua er de fleste kristne katolikker. I Danmark er de fleste protestanter.

Katolicismen kom til Nicaragua, da de spanske erobrere kom til landet. Spanierne var katolikker, og med tiden fik de overbevist eller tvunget nicaraguanerne til at følge samme religion.
I dag er 58 % af nicaraguanerne katolikker, og katolicismen er en stor del af hverdagen.

Kirken

Hvis du med egne øjne gerne vil se forskellen på de to religioner, kan du prøve at gå ind i en protestantisk kirke og bagefter i en katolsk kirke. Så vil du ikke være i tvivl om, at der er forskel. Måske har du allerede lagt mærke til det, hvis du for eksempel har været på ferie i Italien eller Spanien.

I den protestantiske kirke, som vi kender den herhjemme, er væggene hvide, og der er ikke ret mange udsmykninger. Nogle gange er der kun en Jesusfigur på et kors og en altertavle. Der er også nogle kirker, der har fine kalkmalerier.

Men i den katolske kirke er der tit mange flere dekorationer og figurer. Der er flotte og farvestrålende kalkmalerier, og tit er der messesang og måske røgelse.

Pave eller ej

I den katolske kirke er der en pave. Det er ham og kirken, der fortæller folk, hvad Jesus mener, er rigtigt og forkert.
Men i den protestantiske kirke er der ikke nogen pave. Faktisk er alle mennesker en slags præster, og derfor må man selv bestemme, hvad man tror, Jesus mener, er rigtigt og forkert.

Frelse

Katolikker tror på, at Gud vil give én frelse, hvis man i løbet af livet gør gode gerninger, og på den måde lever et moralsk liv.

I den protestantiske kirke mener man ikke, at man kan opnå Guds frelse ved at gøre gode gerninger. Den eneste måde, man kan få sin frelse på er gennem sin tro – ved at være døbt og ved at forstå Guds ord.

Helgendyrkelse

I den protestantiske kirke dyrker man ikke helgener, men kun Jesus og Gud.
Katolikkerne derimod går meget op i at dyrke helgener - især Jomfru Maria. Man beder til dem og fejrer deres festdage. Faktisk fungerer helgenerne som et mellemled mellem mennesket og Gud.