Smag på Uganda

Sidst ændret
05.07.2020

Det er langt fra alle mennesker i Uganda, der får 3 måltider mad om dagen. Mange børn får morgenmad, inden de går i skole. Næste måltid serveres, når de er hjemme om eftermiddagen. Derfor er det vigtigt, at måltiderne mætter i lang tid. Kød spises ofte kun, når der er fest. Et typisk måltid i Uganda består af matoke, posho, bønner eller chapati.

Matoke spises i stort set hele Uganda. Det er en mos lavet af grønne madbananer. Mosen minder lidt om kartoffelmos.

Posho med bønnner eller grøntsager er et andet typisk måltid i Uganda. Poscho er en grød lavet af majsmel. Den kan godt minde lidt om havregrød. Grøden kræver kun få ingredienser og mætter længe.

En anden klassisk ret er chapati. Chapati er en slags usødede pandekager. De serveres alene eller med grøntsager til. Græshopper og myrer indgår også i det ugandiske køkken. De er en god kilde til protein.

Myrer til aftensmad

Man kan både stege eller tørre myrer. De kan også moses til en postej. Når det er den rette tid på året, vrimler det frem med hvide myrer. Man kan samle spandevis ved solopgang og solnedgang.

 

ROLEX – Ugandas mest populære snack

En ugandisk rolex er en omelet rullet ind i en chapati. Navnet kommer af at sige role of eggs – derfor rolex. I enhver by finder man små gadekøkkener, hvor man kan købe en rolex.

 

 

Print opskrifter på typiske ugandiske retter: Matoke, posho, ugandisk bønneret, chapati og rolex.

I filmen viser en kvinde, hvordan Chapati tilberedes over et hjemmelavet bålfad. En kvinde frituresteger Casava rødder, som hun sælger til folk på gaden. Du kan også se, hvordan man laver majsgrøden posho.

Video