Esvin bor sammen med sin mor og sine søskende. Hans far bor ikke hos dem mere. Hans mor fortæller, hvorfor han er flyttet.

Esvins mor hedder Maria Azucena. Hun er 38 år. Familien har altid været fattig. For nogle år siden besluttede Esvins far, at han ville rejse til USA for at tjene penge. Det var svært at få et godt arbejde i Guatemala.

Den ulovlige rejse

Han havde ikke råd til en billet. Og fattige folk fra Guatemala får heller ikke lov til at komme ind i USA for at arbejde. Derfor prøvede han at komme over grænsen uden at bliver opdaget. Det gik ikke. Han blev sendt tilbage, og nogle måneder senere var han hjemme hos familien. Han var meget skuffet.


Esvin sammen med sin bedstemor Eufemia Escobar Saquim. Hun arbejder også på markedet. Foto: Dorthe Nielsen

Prøv igen?

Han ville gerne af sted igen. Men denne gang ville han betale en mellemmand – i Guatemala kaldes det en coyote – for at hjælpe ham over grænsen. For at betale coyoten ville han sælge familiens hus. Her sagde Maria Azucena nej: ”Hvis huset blev solgt, havde vi ikke noget sted at bo. Hvordan skulle børnene og jeg så klare os?” forklarer hun. I de fleste guatemalanske familier er det manden, der bestemmer mest. Men huset tilhører ikke dem selv. Det er Esvins mormor, der ejer huset. Derfor kunne Maria Azucena sige nej til at sælge.

Esvins far blev vred og flyttede. ”Børnene savnede ham, især i starten. Men nu snakker de ikke så meget om ham,” siger Maria Azucena. Så tilføjer hun med et lille smil: ”Jeg synes ikke, det var godt, at han rejste. Men vi kunne ikke sælge huset. Og nu klarer vi os. Jeg får hjælp af min far og mor… og af CEIPA.”


Husene, som Esvins bedstemor ejer, ligger 8 km fra byens centrum, hvor markedet ligger. Foto: Dorthe Nielsen