Foto: Flickr / CC Sergey Pisarevskiy

Fakta om arrau-skildpadden:

  • Levested: Floderne i Amazonas  
  • Type: Krybdyr
  • Føde: Vandplanter og små fisk
  • Alder: 30 år
  • Størrelse: Hunnerne kan blive op til 80 cm over skjoldet, hannerne op til 40 cm.
  • Vægt: Op til 45 kg
  • Antal: Truet dyreart – man ved ikke præcist, hvor mange, der er tilbage
  • Sjove fakta: Bøjer hovedet til siden, når det trækkes ind i skjoldet. Andre skildpadder bøjer halsen i en S form, så den bliver kortere og dækket af skjoldet.

 

Bruger forpoterne

Man kan finde arrau-skildpadden i regnskovens floder. Den kommer flydende med næsen lige over vandoverfladen.

Den har et mørkt og mønstret skjold. Det går næsten i ét med det brunlige vand, når den kommer svømmende. Hvis man kigger godt efter, kan man se de sjove, røde pletter på hovedet, når den stikker det op ad vandet.

Skildpadden hører dårligt. Den kan heller ikke se meget i det grumsede flodvand. Til gengæld er den god til at mærke sig frem med forpoterne. Man tror også, at skildpadder kommunikerer med hinanden ved at vifte med armene.

En sand overlever

Skildpadden kan holde de fleste fjender væk med sine kløer, der er 3-5 cm lange. Hvis skildpadden skulle komme helt tæt på et rovdyr, kan den altid gemme fødder og hoved inde i skjoldet. Så er den helt beskyttet. Selv om mange rovdyr gerne vil have fat i den, lykkes det sjældent at få skildpadden ud af skjoldet. Skildpadden gemmer sig, indtil rovdyret mister tålmodigheden og forsvinder.

Desværre kan skildpadden ikke gemme sig for forurening. Forureningen i Amazonas kommer fra motorbåde og industri i regnskoven. Det gør skildpadderne syge. Derfor er forurening skildpaddernes største fjende.

Et kuld piger, et kuld drenge

Skildpadden formerer sig ved at lægge æg. De graver et hul i flodbredden og fylder det op med 80-100 æg. Efter 45-60 dage klækkes æggene. De bitte små skildpadder løber ud i vandet med det samme. Alle ungerne i kullet er enten hunner eller hanner. Det er temperaturen i sandet, der bestemmer ungernes køn. Varmt sand giver piger, køligere sand giver drenge.