Sydsudans første år har ikke været nemme. De er uvenner med nabolandet Sudan, men de er også blevet uvenner med hinanden. 

I Sydsudan er der mange etniske grupper med deres egne sprog og skikke. De to største folk i landet er nuer og dinkaer. Under Sudans borgerkrig kæmpede nuer og dinkaer sammen i SPLM, Sydsudans Frihedsbevægelse. De kæmpede begge for Sydsudans selvstændighed, og derfor måtte de begrave deres indbyrdes stridigheder.

Da de endelig fik deres eget land, dukkede uenighederne op igen. John Garang, der var leder af SPLM, havde samlet de to grupper. Desværre styrtede han ned med en helikopter i samme år, som fredsaftalen blev vedtaget. Hans ven Salva Kiir blev ny leder. Ham havde folk mindre tillid til.


Sydsudans præsident Salva Kiir Mayardit går altid med sin sorte cowboyhat. Foto: Day Donaldson

Borgerkrig på ny

I december 2013 udbrød der igen kampe i Sydsudan. Kampene begyndte, fordi præsidenten Salva Kiir fyrede sin vicepræsident Riek Machar. Han beskyldte ham for at ville tage magten. Salva Kiir er dinka, og vicepræsidenten Riek Machar er nuer. De to grupper mangler tiltro til hinanden. Deres ledere kappes om magten, jorden og olien.

Millioner af mennesker er blevet sendt på flugt under borgerkrigen i Sydsudan. I dag er freden stadig ikke sikker. Lige nu ser fremtiden lidt dyster ud.