Da Sydsudan blev et selvstændigt land i juli 2011, var der håb for fremtiden. Desværre varede freden i landet ikke ved. I 2013 udbrød der borgerkrig i Sydsudan.

Konflikten handlede om forskellige ting. Folk sloges om retten til olien, jorden og kvæget. De mange etniske grupper kæmpede om, hvem der skulle have magten i landet.


Foto: William Vest-Lillesøe

Borgerkrigen var præget af vold og de mange våben, som er i landet. Mange steder kunne det være farligt at gå på gaden.

Huse og land blev ødelagt, og mange havde derfor ingen steder at bo og ingen jord at dyrke. Familier måtte flygte til andre steder i Sydsudan eller til nabolandene. Børn måtte forlade det hjem, de var vokset op i, og de venner, de var vokset op sammen med.

Børn er særligt udsatte, når der er krig i deres land. Børn risikerer at leve som flygtninge eller børnesoldater. Nogle børn skal klare sig selv, fordi de er blevet skilt fra deres familier. Mange kommer ikke i skole og lærer ikke at læse eller skrive.


Foto: William Vest-Lillesøe

En usikker fremtid

Selvom der er lavet en aftale om fred i Sydsudan, bliver den ikke overholdt. Folk føler sig ikke i sikkerhed nogen steder. De er på vagt hele tiden og klar til at forsvare sig mod et angreb – selv når de arbejder i marken med at dyrke jorden.

I dag er der mange uroligheder i Sydsudan, og der er stor frygt for, at borgerkrigen bryder ud igen.

Borgerkrig

Det kaldes for borgerkrig, når menneskene i et land er uenige og forsøger at løse det med vold.
Mange borgerkrige handler om uretfærdighed. Folk slås om, hvem der skal bestemme og eje mest i landet. Der er ofte nogle få mennesker, som ejer meget. Imens er flertallet så fattige, at de må kæmpe for at skaffe mad på bordet hver dag.