Foto: Hanne Selnæs

I Sydsudan fletter mange deres hår. Man fletter mange tynde fletninger. I gamle dage havde håret en kulturel betydning. I dag er det mode.

At flette hår har været en tradition i tusinder af år. Håret viste, hvilket folk man hørte til. Fletninger viste også, hvor gammel man var, om man var gift, hvor mange penge man havde, hvor stor magt man havde, og hvilken religion man troede på.

Der findes mange forskellige slags fletninger, fx snorefletninger, kassefletninger og majsrækker.

Snorefletninger er mange tynde fletninger. Kassefletninger er lidt tykkere. De flettes af hår, der samles så det ligner en firkantet plet på hovedbunden. Majsrækker er den mest populære slags fletninger i dag. De flettes langs med hovedbunden og ligner en mark med majsplanter på rækker - og så ligner de lidt majskolber.


Foto: William Vest-Lillesøe

Traditionelt var det kvinder, der havde fletninger. Men i dag ses det hos både mænd og kvinder. Berømte basketballstjerner og skuespillere har været med til at gøre det moderne i hele verden.

Man kan også flette snore i flotte farver eller kunstigt hår ind i fletningerne. Så bliver de tykkere eller længere. Man kan også flette perler ind i håret.

Se på billederne og prøv at flette selv.