Af:

Nanna Bay Falentin Olesen

Vi var otte frivillige, der i oktober rejste til Burkina Faso i Vestafrika for at møde børnene fra undervisningsmaterialerne i forbindelse med årets U-landskalender. Oplevelserne deler vi med danske elever, når JuleKaravanen drager på besøg på 60 skoler landet over frem til jul.

På vej til Mogtedo i Burkina Faso. Foto: Line Trolle

Her får du et smugkig fra vores rejse.

Velkommen til Burkina Faso

Det tager ni timer at flyve fra Danmark til Burkina Faso. Det er aften, da vi lander i Ouagadougou eller "Ouaga", som de fleste kalder hovedstaden. Ouagadougou betyder: ”Du er velkommen hos os - føl dig hjemme.” Byen er et sprudlende og støvet virvar af røde veje, beton, gadeboder og markeder, tusindvis af knallerter på vejene og masser af travlhed og liv.

Nora fra JuleKaravanen leger klappeleg med Nafissas søskende. Foto: Sofie Dideriksen

Mit døgn som burkiner

I landsbyen Mogtedo skal vi bo i et døgn sammen med en familie. Jeg er ret spændt. Landsbylivet starter tidligt om morgenen,. Vi er oppe og i gang klokken fem. Vi spiser tô, som er en lidt tyk grød, der er lavet af hirse. Mange burkinere spiser tô morgen, middag og aften, for man bliver mæt, og det er billigt.
Vi henter vand med kvinderne og sover på sivmåtter på gulvet sammen med familiens børn. Jeg bliver rørt af det sammenhold, jeg oplever. Alle hjælper hinanden, og alle har en rolle. Det overrasker mig især, at børnene hjælper så meget til - man bliver tidligt voksen i Burkina Faso.

Emil lærer at vaske guld. Foto: Olivia Olsen

Guldminerne i Gouri

Næste dag i Burkina Faso byder på et besøg ved guldminerne i Gouri. Her lærer min karavanemakker, Emil, hvordan man vasker stenstøv for at finde guld. Guldet gemmer sig som bittesmå stykker inde i store sten, der hakkes ud nede i minerne.
Børn sidder hele dagen og knuser stenene til mindre stykker, der kan komme i stenmøllen, inden støvet kan vaskes for guld. Det er voldsomt at tænke på, at dette er hverdagen for næsten hvert tredje barn i Burkina Faso.

Elisa viser Sara rundt i guldminen. Foto: Olivia Olsen

Elisas drøm

Det tager tre bumpende timer at køre til Balogo og endnu en god gåtur i varmen at nå ud til guldminen, hvor Elisa på ni år arbejder. Hun viser os, hvordan hun bruger en tung hammer til at knuse sten med. Da vi prøver at gøre Elisa kunsten efter, mærker vi hurtigt, at det er et slidsomt arbejde. Stenene er hentet op fra huller, der er op til 90 meter dybe. Både børn og voksne sendes ned for at grave. Hullerne er stejle og mørke, og det giver et sug i maven, når jeg kigger ned. Jeg håber inderligt, at Elisa en dag vil komme i skole i stedet for at arbejde her. Så kan hendes drøm om at blive lærer måske gå i opfyldelse.

Vi skyder med slangebøsse. Foto: Sofie Dideriksen

Ollo har en god nyhed

Vi sætter kurs mod Djikando, hvor vi skal besøge Ollo. Efter en hel dags kørsel når vi frem. Ollo smiler stort, da han fortæller os en god nyhed. Han er netop begyndt i skole igen.
Ligesom mange andre børn plejede Ollo at arbejde i guldminen hver dag for at skaffe penge til sin familie. Men nu har hans onkel nok penge til at sende Ollo i skole. Så da vi besøger ham, arbejder han kun i minen, når lektierne er lavet, og han har fri.

Anders og Emil spiller balofon. Foto: Line Trolle

Med på noderne

JuleKaravanens rejse i Burkina Faso slutter for fuld musik i byen Bobo-Dioulasso. Vi lærer blandt andet at spille på djembe, balofon og dum-dum af bandet Yerelo.
Det er ret svært at holde takten på en djembe og ramme de rigtige toner på en balofon. Men bandet er tålmodige, og pludselig lyder det faktisk ret godt - det er i hvert fald sjovt. Vi køber to små balofoner med hjem til Danmark, som vi kan lære danske skoleelever at spille på.

Det er trist at sige farvel til Burkina Faso, men vi skal hjem og dele vores fantastiske oplevelser og fortællinger med skoleelever i hele Danmark, så de kan lære om børns liv i Burkina Faso. Vi glæder os!

JuleKaravanen

• Karavanen er en del af Børnenes U-landskalender, som består af en lågekalender og et stort undervisningsmateriale til børn i folkeskolen. Se det på ulandskalender.dk. U-landskalenderen er i 2017 et samarbejde mellem Danida, DR og Oxfam IBIS. JuleKaravanen består af en gruppe unge frivillige, som i år er rejst til Burkina Faso i Vestafrika og har mødt de børn, der optræder i materialet.
  • Frem til jul besøger de 60 skoler i Danmark og fortæller om deres oplevelser.
  • Udviklingsorganisationen Oxfam IBIS står for JuleKaravanen, og overskuddet fra salget af lågekalenderen går til et nyt Oxfam IBIS’ projekt i Burkina Faso. Projektet handler om at hjælpe nogle af de børn, der i dag arbejder i landets guldminer i stedet for at gå i skole. De skal have en god uddannelse, som kan hjælpe dem væk fra det farlige arbejde i minerne og give dem en vej ud af fattigdommen.