Rhoda i sit køkken. Hvad mon der gemmer sig i gryden? Foto: William Vest-Lillesøe

I Sydsudan lever de fleste af det, som de selv kan dyrke i jorden. Nogle steder i landet kan det være svært at dyrke nok mad til hele året. Nogle gange kommer der uforudsigelig tørke eller oversvømmelser. Så kan planterne ikke gro, eller de bliver skyllet væk af al vandet. På grund af krigen er landbrug ikke særlig udviklet alle steder. Derfor får folk ikke nok ud af den ellers frugtbare jord. Det betyder, at der ikke altid er mad nok hele året rundt.

Fødevarer i Sydsudan

På markerne dyrker man bønner, majs, ris, jordnødder, hirse, sorghum og forskellige grønne planter, der minder lidt om spinat og kål. Man dyrker også okra. Det er grønne aflange grøntsager, som man kan lave sovs af. Når der er frugt på træerne, er det også lækkert med en friskplukket mango.

De fleste mennesker spiser kun kød ved særlige lejligheder. Det kan være, når nogen bliver gift, eller når et lille barn skal have sit navn. Så slagter man en ged og laver mad af hele dyret. Alt kan bruges.

Til hverdag spiser man ris med forskellige slags sovs. Det er ofte krydret med chili. Det bliver cremet og lækkert af jordnødder. Du kan prøve at lave nyete [njede], som man kan lave af de grøntsager og grønne blade, man har, og smage til med jordnødder. Nyete spiser man især i det sydlige Sydsudan.

Kisra


Kisra som er foldet til en firkant og serveret med en grøn sovs, kaldet gudura. Foto: William Vest Lillesøe

I kan også lav kisra, som Rhoda godt kan lide. Det er en slags madpandekager. Men man laver dem af dej, som er syrnet med gær eller ved at hvile natten over. De får en anden konsistens end danske pandekager og smager dejligt.

Man kan spise kisra med lige det fyld, man har lyst til. Prøv at lave grøn sovs ligesom hjemme hos Rhoda. Det kaldes gudura. I kan også stege kylling til eller hakke nogle friske grøntsager, som kan spises sammen med.

Man spiser kisra med fingrene og bruger pandekagen til at tage fat rundt om fyldet med.

 

Klik på billederne og se mad og drikke fra Sydsudan