Illustration: Marie M. T. Larsen


Foto: William Vest-Lillesøe

Fakta om dromedaren

  • Levested: ørken
  • Størrelse: op til 2,30 meter.
  • Vægt: kan veje op til 650 kilo.
  • Alder: bliver mellem 28 og 30 år gammel.
  • Føde: blade, græs og tørre ørkenplanter.     
  • Bonusinfo: dromedarer hører til en særlig  familie af hovdyr, sammen med kameler, lamaer og alpakaer.

Der findes tre slags kameler. En af dem er dromedaren. De fleste dromedarer findes i Mellemøsten, Nordafrika og dele af Asien. De andre slags kameler er bedre til kulde, så de lever mere nordligt end dromedarer.

Dromedaren lever i ørkenen. Det kræver noget særligt at overleve i den varme og tørre ørken. Dromedaren kan klare sig i lang tid uden vand. Den kan lukke sine næsebor, så vandet ikke fordamper ud af dem.  Den kan også gøre sin krop koldere, så den bedre kan klare varmen. Dromedaren kan også drikke saltvand, hvis der ikke er andet vand.

Dromedaren har to rækker af øjenvipper for at beskytte øjnene mod sand og støv. Det er nødvendigt i ørkenen, hvor det ofte blæser meget.

Den smarte madpakke

Dromedaren er en kamel, men har kun én pukkel. Kamelen har to. Puklen er som en madpakke, dromedaren altid har med. Den består af fedtvæv, som dromedaren kan leve af, hvis den ikke får mad og vand i lang tid. Dromedaren er drøvtygger ligesom køer. Det betyder, at den fordøjer sin mad af flere omgange i flere maver.  

Dromedaren er stærk og bruges som husdyr i Jordan. Den kan bære flere hundrede kilo. Beduiner bruger dromedaren til at bære vand og mad og nogle gange til at ride på. Der findes ikke længere dromedarer vildt i naturen.