I daglig tale bliver byen altid kaldt Bobo. Den ligger i det sydvestlige Burkina Faso og er landets næststørste by med sine 550.000 indbyggere.

Bobo er dannet af flere små landsbyer, som er vokset sammen. De to største hed Tunuma og Sia. De blev erobret af Frankrig i slutningen af 1800-tallet. Burkina Faso var fransk koloni helt frem til 1960.

Navnet Bobo-Dioulasso betyder ”hjemsted for Bobo og Djula.” Det er navnene på de to største sprog, som blev talt i byen førhen. I dag summer byen af mange forskellige lokale sprog.

Bobo er en vigtig handelsby. Der handles med landbrugsvarer og tekstiler. Men allermest er byen kendt for sit kulturliv – mange kunstnere og musikere holder til i byen.

Kibidwé - den gamle bydel

Kibidwé er et kvarter, som ligger der, hvor byen blev grundlagt omkring 1400-tallet. Her holder man gamle traditioner ved lige. Når man besøger bydelen kan man se ølbrygning, masker, batik, musikinstrumenter og bronzestatuer. De penge, man betaler for at komme ind, går til at vedligeholde området.

Som en del af den gamle bydel finder man Dafra – den hellige dam. Det er et vandløb, hvor der vaskes tøj og hentes vand til dagligt forbrug. Men det særlige ved dammen er, at den er hjemsted for en stor gruppe fisk – nemlig maller. Mallerne er hellige, og det er forbudt at fange og spise dem. Når en af fiskene dør, bliver den begravet som et menneske.

Den store Moské

Bobos store moské er fantastisk flot.  Det er en såkaldt ”mudder-moské” bygget i en særlig stil, som kaldes Sahel-arkitektur.

Fotos: William Vest-Lillesøe